fysio nieuws

Corona uitbraak

We hanteren aangepaste openingstijden en een aangepast behandelschema om het besmettingsrisico te verkleinen.

phycura

Markt 18
5991 AT Baarlo

Industriestraat 94a
5931 PK Tegelen

tel. 077 477 03 06
info@phycura.nl

KvK 14131983
BTW NL160263463B01

Facebook

Oncologie fysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het onderzoeken en behandelen van mensen met kanker. Dit kan zowel bij lichamelijke problemen ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Voorbeelden van problemen zijn pijn, spanningsklachten, stug littekenweefsel, stijfheid van gewrichten en spieren, lymfoedeem (vochtophoping), spierzwakte, conditieverlies en vermoeidheid.De oncologiefysiotherapeut

De oncologiefysiotherapeut houdt zich bezig met het behandelen en coachen van patiënten met kanker. Hij of zij heeft na de basisopleiding tot fysiotherapeut een 4 jarige masteropleiding gevolgd om zich de kennis, vaardigheden en competenties die nodig zijn bij deze vaak complexe problematiek eigen te maken.


Oncologiefysiotherapie  in vier fases


1.      In de diagnose en behandelfase: hierbij is alles gericht op het bestrijden van de kanker. De fysiotherapeut kan in deze fase helpen bij het beperken en bestrijden van conditieverlies en het verlichten van spanningsklachten als gevolg van de kanker zelf of de medische behandeling van kanker. Uit onderzoek blijkt dat ook tijdens de actieve behandelfase met chemo of bestraling revalidatie mogelijk en zelfs wenselijk is.

2.      In de herstelfase: hierbij gaat het om het herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en controle over de dagelijkse activiteiten, bijvoorbeeld door middel van een trainingsprogramma om de conditie te verbeteren en het adviseren bij werk en/of sporthervatting.

3.      In de palliatieve fase: in deze fase krijgt de patiënt te horen dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Deze fase kan weken, maanden maar soms ook jaren duren. De kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal! De oncologiefysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.

4.      In de terminale fase: hierin wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. De patiënt moet afscheid nemen van zijn naasten en van het leven. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het zoeken naar de meest comfortabele houding. Ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderd worden door ontspanningsoefeningen.  

Phycura heeft in samenwerking met het Viecuri Medisch Centrum een revalidatieprogramma ontwikkeld om de fysieke en mentale belastbaarheid tijdens en na kanker te kunnen beinvloeden.


Coaching

Naast de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met kanker kan de oncologiefysiotherapeut(e) ook een coachende en adviserende rol spelen voor collega fysiotherapeuten, huisartsen en andere hulpverleners. Zo kan een oncologische patiënt die elders onder behandeling is met een gerichte vraagstelling voor een eenmalig consult naar de oncologiefysiotherapeut verwezen worden.

Voor meer informatie over ons revalidatieprogramma of de fysiotherapeutische behandeling bij kanker kunt u rechtstreeks contact opnemen met de praktijk. Ons programma wordt zowel individueel als groepsgewijs vormgegeven.